Han er nok ikke like kjekk i rødt som i blått (hvem er vel det?), men det blir en spennende ny arena for Vadmyra-trener Daniel Andreassen. Han er den nye assistent-treneren for Sandvikens toppfotballag.

Ettertraktet trener

I 2013 ble Daniel kåret til Årets Trenerforbilde i Norge og han har siden vært en ettertraktet mann. Han har blant annet takket nei til å overta et A-lag i 3. divisjon og heller prioritert ungdom i Bergen vest. Han jobber ved siden som miljøterapeut på Sandgotna og har bemerket seg for sitt arbeid for ungdommen på flere arenaer. I tillegg har han også trent kretslag de siste årene.

Sandviken var Daniels første klubb da han utvandret fra Voss. Tilbudet om å bli med på toppserielaget, som er en pioner i norsk kvinnefotball, var såpass fristende at han slo til. Erfaringen det vil gi uttaler han var en viktig årsak.

Sandviken rykket ned fra Toppserien i 2013, men etter å ha gått ubeseiret gjennom 1. divisjon året etter gikk de rett opp igjen. I fjor endte laget på 9. plass. Hovedtrener i år, er som tidligere år, Øyvind Nordtveit.

Fortsetter i Vadmyra

At han nå drar til Sandviken betyr ikke slutten for Vadmyra-eventyret. For han vil ha ansvar for Gutter 1.

Det blir med det litt mer tradisjonelt organisert i klubben med mer skille innad i årgangen. G1 vil bestå av utvalgte spillere fra 2000-årgangen og yngre. Der blir han trenere sammen med nykommer Kenneth Lund, som har UEFA B-lisens. I tillegg blir Vadmyra-kjenning Gunnar Eiken, som i fjor hadde 2001-årgangen, involvert.

De to øvrige spillergruppene blir delt i aldersgruppe. G2 blir øvrige 2000-gutter, og ledes av Trond Bø, med Robert Raftevold med på laget. De har vært involvert i 2000-årgangen de siste årene. G3, som blir rent 2001, får i år nykommer Geir Anton Sjøvold som hovedtrener. Det er mulig guttegruppen blir bestående av 4 lag, men trolig blir det 3. Dette avklares i disse dager.

Gjort en viktig jobb for ungdommen

Daniel har de siste årene hatt hovedansvar for 2000-årgangen i Vadmyra, til tider også 1998, 1999 og 2001-årgangen. På det meste har hovedansvaret strukket seg over 6 lag (2014-sesongen). Vossingen har ledet lagene ved å ha en stor treningsgruppe, hvor fotballbanen gjerne har vært fylt med 60 spillere. Årgangen har gått mot strømmen og økt antall spillere hvert år. Nasjonalt opplever fotball-lag gjerne at over halvparten slutter i ungdomstiden.

Han har forvirret oss med å stadig snakke om hva Kven og Kvifor skal gjøre, uten at vi enda helt har klart å fastslå hvem Kven og Kvifor er. I tillegg er han beryktet for å være glad i ostekake, men det har ikke forhindret han i å gi ungdommen viktig fokus på kosthold, søvn og viktigheten av å ta vare på hverandre. Han benytter det meste av fritiden sin på ungdommen vår, men vi har hørt sterke rykter om at han også tar seg tid til enkelte snikmord i Assasins Creed-spillene.

Daniel Andreassen_Ståle Solbakken
Daniel, her med Ståle Solbakken i 2013

Våget å tenke nytt

Å beholde en stor treningsgruppe og unngå å splitte opp i rene første- og andrelag som trener hver for seg har vært uortodoks. Arbeidsoppgaven med å holde styr på så mange lag har også vært krevende. Fordelen er at veggene mellom lag ble revet ned, noe som gjorde både kommunikasjon lettere. Det ble også enklere for spillere å flytte mellom lag og de ble sett av alle trenere i guttegruppen.

I tillegg har det blitt eksperimentert mye og variert hvilke lag som sendes på cuper. I noen tilfeller er det blitt oppdelt i første- og andrelag, i andre tilfeller har det blitt kjørt miksede lag og sist i Regycup prøvde man ut å spille med lag basert på de man hadde i barnefotballen. På den måten opplevde alle de 40 spillerne å jevnlig spille med hverandre. I serien var det første- andre- og tredjelag.

Han er kjent for å ikke like resultatfokus i arbeidet med ungdom. Det har likevel gitt pokaler av ulik valør. I nevnte Regycup gikk det ene laget i fjor til semifinale og røk knepent ut, mens det andre vant B-sluttspillet. Det ble 2. plass i 24 cup, en cup 2000-guttene vant med et breddelag i 2013. I Danacup gikk førstelaget til A-sluttspill, hvor de så ble slått ut. I 2013 vant laget som nevnt 24-cup, i tillegg til seire i B-sluttspill i Danacup og B-sluttspill i Haugesund-cup, med bronse i Safaricup.

Les også: – Vi kan ikke bagatellisere frafall

I serien gikk 2000-laget ubeseiert gjennom 1. divisjon i 2013, men røk ut i kretssluttspillet. Året etter ble det tøffere i den øverste divisjonen og laget avsluttet på nedre halvdel. I 2015 valgte man å søke om spill i 2. divisjon, grunnet veldig få 99-gutter og antatt tøffere kår for et lag da bestående av i hovedsak et år yngre. Der ble det tøft og laget avsluttet i bunn. 2. laget avsluttet på øvre halvdel i 3. divisjon, mens 3. laget slet i bunnen.

Det ble også kretssluttspill med 2001-årgangen i 2014, som Daniel da hadde hovedansvar for. Undertegnede var den gang med og kunne se imponerende ungdom gå til kretssluttspill, der ble det stopp mot Åsane. 01-guttene fikk også sølv i 24-cup og gikk langt i B-sluttspill i Danacup med breddelag.

Men han er nok mer fornøyd med tall som viser at flere begynner å spille fotball i gruppen han har ledet. Det har også begynt en god del spillere som aldri før hadde drevet med organisert fotball, i tillegg til å tiltrekke seg gode spillere ellers.

Vi ønsker Daniel lykke til i Sandviken IL og håper de tar godt vare på han (hint: Ostekake)!