«Det som skjer på lederkurs forblir på Internett». Her er rapport fra helgens lederkurs, hvor Vadmyra var representert. Der møtte klubbens utsendte en haug med engasjerte og imponerende sjeler fra andre klubber. 

Det gjelder å ha en innledning som kan sette en liten støkk i alle fotball-ledere som denne helgen deltok på lederkurs i regi NFF Hordaland. Litt morsomt skal vi tross alt ha det, spesielt nå som åpenhet i fotball-Norge er hett tema i pressen. Noe som forøvrig også ble diskutert på lederkursene da verdier ble tema. For en uttalt verdi forplikter jo.

I det minste kan vi gi et lite innblikk i hva vi drev på med denne helgen. Når vi ledere sendes avgårde på kurs er det gjerne en fordel å fortelle medlemmene om hva vi drev på med der. Eller hur? Lederne som var til stede her kan forøvrig puste lettet ut, for her var det god faglig diskusjon som dominerte.

Lederkurs 3 - 2016
Fana, FK Fyllingsdalen, Varegg, Norheimsund FK og Kvernbit IL var alle representert med engasjerte deltagere.

Men la oss spole litt tilbake. Åpenhet var bare et av et mangfold med tema som ble tatt opp blant deltagerne og etter to dager med kurs reiste nok veldig mange hjem med en koffert full av litt mer enn bare skitne sokker. Litt mer visdom var nok på plass, samt mange gode impulser å drøvtygge på de neste uker og måneder.

Vadmyra med fire på kurs

Vadmyra, som smått er i gang med å starte kvalitetsklubb-prosess, stilte sterkt på lederkurset. Minileder Henning Jensen og lagleder Line Pedersen (SMG14, hun er også engasjert i Mathopen) fikk kjørt seg med økonomimodul og medias komplekse muligheter på Lerderkurs 2, mens undertegnede og fotballeder Arild Bruu fikk ta en runde rundt hvordan man best unngikk verdenskrig på Lederkurs 3.

Det vil si, konflikthåndtering i en fotballklubb. I tillegg var det moduler om omdømme, utførelsen av planer og veien mot målet. Alt under stikkordene «Forstå (lederkurs 1) – Lede (lederkurs 2) – Utvikle (lederkurs 3)».

Henning Jensen og Arild Bruu var to av fire fra Vadmyra som var meldt opp på kurs
Henning Jensen og Arild Bruu var to av fire fra Vadmyra som var meldt opp på kurs

Hvorfor vi tok turen? Som leder skal man lede som et godt eksempel, og det nytter da selvfølgelig ikke mase på fotballspillere om at de skal utvikle seg hvis vi ikke gjør det samme selv. Kampen mot egne dogmer tar tross alt aldri slutt.

Vi gikk glipp av dugnad på Vadmyrabanen, spennende aktiviteter i Vadmyrahallen og fotballkamper, alt fra A-lagets triumf over Trott til 01-guttenes tunge serieåpning mot Os, her var det bare å ta den nødvendige, men litt kjipe, prioriteringen. For det er kjipt å ikke kunne stå på sidelinjen og heie som en gal når ungdommen spiller kamp. Selv om vi fikk med oss litt av hva som foregikk utenfor hotellets vegger (jeg må forøvrig si meg mektig imponert over fotballeder Arilds evne til å snike seg til å sjekke mobilen for hvordan det gikk med A-laget. Slapp av Arild, jeg skal ikke si det til noen).

Lederkurs 3 - 2016
NFF Hordalands kommunikasjonsguru Jan Otto Solberg tok oss gjennom Kotters 8 trinn. Uten å snuble.

Heligvis var dette alt annet enn bortkastet, her fikk vi mye igjen. Engasjerte kursledere som Rita Helleseth, Jan Otto Solberg og Tove Iren Vindenes bød på seg selv og skapte debatt, undring og tidvis god latter. Flere av oss hadde nok helt innpå farlig mye kaffe og ble i det pratsomme hjørnet.

Viktige tema ble diskutert med den største seriøsitet, samtidig som det var en vennlig og spøkende tone som ga diskusjonene de nødvendige trygge rammene for å komme litt mer i dybden.

«Faren» med kurs er jo at det kan bli som en religiøs vekkelse hvor alle skal gå i takt og tenke likt, men her ble det gjort en god jobb med å få igang de gode diskusjonene og få frem litt skapende dynamikk. Det var ikke noe bedehus, «jeg er nå ikke helt enig» ble sagt mer enn en gang uten at det ble fulgt opp av knyttenever, utskjelling eller at man ble dratt ut og kastet på dør. Et godt tegn på at man har klart å få en god arena for utvikling, som jo er passende siden det var kursets paraply-begrep.

Trenerens viktige rolle var man veldig påpasselig med å poengtere mer enn en gang. Det er treneren som gjerne blir spillerens møte med verdier og visjoner. Tar vi godt nok vare på trenerne? Informeres de godt nok? Her var det mange tanker og meninger. 

Viktigheten av et samlende styre utad ble også påpekt. Da satt jeg og funderte på hvordan i alle dager jeg skulle få til en «det som skjer på styret forblir på Internett»-artikkel og kom vel frem til at man nok skal få slippe akkurat det. Ikke alt lar seg gjøre, for styret må jo også ha tryggheten til å kunne snakke fritt når beslutninger skal tas.

Fleip og alvor i skjønn forening

Det startet ganske givende da de ulike introduserte seg selv og forklarte hvorfor de hadde engasjert seg. «For ungdomen», «skape glede», «balanse mellom bredde og topp», «fair play», «lokalmiljø» og «at ungdommen lærer noe de kan ta med seg videre i livet» var bare noe av det som ble nevnt. Det var nok av ulikheter av typer og erfaring, det alle hadde til felles var at de en eller annen gang strakk hånden i været og meldte seg til tjeneste.

Den varierte bakgrunnen er noe som gjør lokalidretten mest spennende, fordi man kan hente erfaring fra så mange yrkesområder. Det som vi så fint kaller «innovasjon».

God tone mellom Olav fra Varegg og Christian fra Norheimsund.
God tone mellom Olav fra Varegg og Christian fra Norheimsund.

«Min oppgave i Vadmyra er å sende mange lange e-poster. Og så er jeg opptatt av å formidle de gode historiene» sa jeg og imponerte meg selv over at jeg klarte å være både flåsete og pretensiøs i løpet av en setning (jeg lever fortsatt i den tro at «flåsete» er et kompliment). Ordene hadde ikke forlatt 5071-kjeften før det slo meg at jeg nå levde i en historie og vel kanskje burde berette om den til omverden. Walk the talk og alt det der. Åpenhet i praksis. Minske avstand mellom ledelsen og folket på feltet. Innsikt.

Kanskje også jakte på noen reiseregninger?

Som er årsaken til at du leser dette. Jeg nasket med meg fruens fotoapparat (ikke si det til henne) og tok noen bilder søndagen, selv om lysforholdene kanskje ikke var helt optimalt for utstyret jeg besatt. Men med såpass flotte og engasjerte mennesker kreves det lite for å ta gode bilder. Her var det smil og fekting med nevene, folk var engasjert.

«Ikke legg ut bilde av meg, kona vet ikke at jeg er her!» fleipet en når jeg spurte om det gikk greit at jeg la ut bildene. Selvhøytideligheten stod heldigvis ikke høyt på noens agenda, godt var det.

– Sett det på Fana-regningen!

Mens de på lederkurs 2 måtte «kose» seg med begreper som «moms», «besøksstatistikk» og «regnskap» (yay!), fikk vi på lederkurs 3 selv leke mye med ord. Finne begrepene som best kan knyttes til klubbens omdømme.

Dette ble selvsagt morsomme øvelser og diskusjoner når ulike klubber var representert. «Tagging, rap og tatoveringer» ble det fleipet om Vadmyra, hvor jeg – som oppvokst i området – skuffende måtte innse at jeg hverken kan rappe eller tagge. Såvidt jeg vet har jeg heller ingen tatoveringer, men akkurat der kunne heldigvis Henning skilte med noen fargerike armer.

Kristian Jæger, med en fortid i Brann, hadde mye god erfaring å dele med resten.
Kristian Jæger, med en fortid i Brann, hadde mye god erfaring å dele med resten.

En utsending fra bylag var «irritert» på Fana-mann Kristian Jæger fordi han ødela fordommen om at i Fana var alle rike, kjepphøye og kjørte dyre BMW. For Kristian var jo en folkelig kar han! Selvfølgelig måtte vi fleipe med at alle utgifter med kurset bare kunne settes på Fana, «v/Kristian Jæger» uten at noen ble fornærmet av den grunn.

For Varegg var «tradisjon» et begrep som ble nevnt av flere, mens den stødige utsendingen Anders Olav fra Nordre Holsnøy medførte at klubben ble forbundet med stødighet. Mer skal det ikke til. Man er et vandrende reklameskilt for klubben man representerer.

«Hva er klubbens verdier og visjon?»

Arild var i sitt ess her oppe, og snakket varmt om det som virkelig opptar han, blant annet Fair Play. «Videoen Vidar, videoen!». Arild var på hugget og dro frem vår Vi er Vadmyra video når verdi-oppgaven skulle løses. Dermed var vel egentlig oppgaven løst for Vadmyras del. Du vet, denne her:

Bruken av slike videoer ble blant annet diskutert når det handlet om hvordan man skulle synliggjøre klubb, skape omdømme og informere om verdier, visjoner, sportsplaner og klubbhåndbøker. Her har Gerry Fjæren blant annet gjort en herlig jobb med å vise hvordan den nye Mulebanen ble til, noe Varegg-utsendte med rette var stolt over. Selv har vi vårt Blått på Topp-stunt som ble gjennomført i 2014 og 2015.

Hvordan klubb og lokalmijø går hånd i hånd opptok flere. Nå var utfordringen for Varegg hvordan man skulle fortsette den gode Sankthans-bål tradisjonen, nå som Mulebanen ikke lenger kan være arena for dette. Det tar seg tross alt ikke helt heldig ut å forsøke å tenne bål på et plastikk-underlag. Utviklingen av den nye banen fremstod som et godt eksempel på utfordringer man får med tradisjoner som møter behovet for utvikling. Her var det spennende å høre på tankene og planene man lekte med.

Lederkurs 3 - 2016
Kursdeltagere fra Fana, Varegg og FK Nord løste «verdensproblemer» på løpende bånd.

Det var en god tone mellom alle lagenes representanter og impulsene det gir på tvers av lag er til uvurderlig hjelp i prosessen med å utvikle vår egen klubb dit vi vil ha den. Eventuelt til «boldly go where no club has gone before». Vi har tross alt marinemann Bjørn som kaptein (aka styreleder) her i idrettslaget, så litt skips-analogier kommer godt med.

Det var et stort aldersspenn blant deltagerne og en haug med ulike yrker var representert.

Tunge og viktige tema

Selv om det var en god dose humor og spøkende tone var det også en god dose alvor. Det var tøffe og vanskelige områder som ble tatt opp og noe som får de små grå til å gå i høygir. Vi har utfordringer og det er godt å få mer faglig ballast på områder som konflikthåndtering, eller det å sette planer ut i livet.

Hva gjør man eksempelvis når trenere eller foreldre ikke er enig i klubbens verdier? Når går en uenighet over i å være en konflikt? Hva skaper egentlig konflikter og hvordan løser du de? Er lederne med på å nøste opp i konfliktene, eller heller vi bensin på bålet med en tilnærming av skråsikkerhetens tyranni?

Nei, dette er ikke lett. Og det er viktig at vi alle får faglige innspill og gode diskusjoner rundt hvordan slik best kan håndteres. Jeg ble selv imponert over den unge Christian Kjosås. Å høre om hvordan man gjorde det i Norheimsund var spennende, Christian var en åpen sjel med like mange spørsmål som svar.

Lederkurs 3 - 2016
Telefonen fikk ligge, for her var det nok å følge med på.

Med tanke på at en dårlig beslutning fra ledelsen kan få ganske så alvorlige konsekvenser for podene som etter beste evne forsøker å ikke løpe hverandre ned utpå banen, da er det godt at kretsen her både tilbyr kunnskap, men også signaliserer at det forventes noe av oss. Det gir både energi og man føler for å måtte skjerpe seg litt.

Ikke minst er det god kunnskap og erfaring å ta med tilbake til klubben. Det blir nok gode diskusjoner på neste fotballgruppe-møter og hovedstyre-møter.

Er du interessert i kurs?

Nå er vi en god håndfull i klubben som har fått god og nødvendig faglig påfyll, på lik linje med trenerkursene som gir trenerne mer å rutte med. Men det er sikkert flere der ute som kan være interessert i dette. Flere lederkurs kommer, da kan det være en god ide å kontakte ledelsen og be om å få bli sendt på slik.

Vi skal også være flinke og få på plass alt av kommende kurs og lignende i klubbens klubbkalender. Her kommer vi tilbake med mer informasjon etterhvert.